Tekentaal

Tekentaal is letterlijk: taal van tekens
Sinds de oertijd maken de mensen al tekens: op rotsen, kleding, gebruiksvoorwerpen, lichaamsdelen enzovoort. Tekenen is een natuurlijke manier om wat innerlijk leeft en belangrijk is, naar buiten te brengen en te laten zien.

Wat is een beeld?
De hele dag komt er via de zintuigen informatie tot ons. Niet al deze informatie dringt tot ons bewustzijn door. Bewust en onbewust zijn we voortdurend bezig de informatie te selecteren en te interpreteren. Als denkend en voelend verwerken we de zintuiglijke prikkels. Zo verbinden we ze met wat bewust en onbewust bij ons leeft en belangrijk voor ons is. Met behulp van ons voorstellingsvermogen vormen we ons een beeld en krijgt de informatie be-teken-is. Als je ergens geen beeld bij hebt, dan is iets onduidelijk. Tekenen is een middel om het beeld duidelijk te krijgen. Zichtbaar te maken. Om onszelf eens beter te bekijken, gebruiken we een spiegel. Daarmee bekijken we ons uiterlijk. Met een tekening bekijk je je innerlijk. Het is als het ware een plattegrond van jezelf op dat moment.

Proberen een bal onder water te houden
Een beeld dat je verdringt, is als een bal die je onder water probeert te houden: dat kost erg veel energie. Wanneer je een beeld in je bewustzijn durft toe te laten, werkt dat bevrijdend. Je kunt dan zelf bepalen hoe je ermee om wilt gaan.